Várandósok COVID19-megbetegedés elleni oltásával kapcsolatos állásfoglalás

A várandósok rizikócsoportba tartoznak COVID19-megbetegedés kapcsán. Egy terhesség alatti megbetegedés mind az édesanya, mind a gyermek számára életveszélyes lehet, ezért a legfontosabb, hogy megvédjétek magatokat a fertőződéstől, melyhez több lehetőségetek is van szerencsére:

A távolságtartás, a tömeg kerülése, a gyakori kézmosás és –fertőtlenítés és az FFP2 maszk helyes viselése (nem textil- és nem sebészi maszk) az egyik fegyver, amit be tudnak vetni.

A másik támadáspont az oltás. Az oltással felkészíthetitek a szervezeteteket, hogy a SARS-CoV-2-vírust gyorsan felismerje és ezáltal ne engedje bejutni a sejtekbe, így megelőzve a fertőzést, vagy gyorsan elpusztítsa a kórokozókat, ezáltal enyhébb tünetekkel vészeljétek át a betegséget.

Amennyiben még nem vettétek fel az oltást, úgy javasolt mielőbb megtenni. Oltási reakció (láz, gyengeség, izomfájdalom, nyirokcsomóduzzanat) előfordulhat, azonban pár nap alatt szűnik, cserébe 4-6 hónapig nagyfokú védettséget élveztek a súlyos, halálos megbetegedéssel szemben – enyhe tünetes megbetegedés azoban oltás mellett is előfordulhat. 

Mellékhatások, amiket a sajtóban lehet olvasni, mint például trombózis, szívizomgyulladás 1-2 fő / 1 millió oltás gyakorisággal jelentkezik, ami nagyságrendekkel kisebb, mint COVID19-megbetegedés esetén! Az oltás az egyik legbiztonságosabb orvosi beavatkozás. Gondoljatok bele, egy egészséges gyermek felnőtt korára 16 kötelező oltáson van túl, mégse izgulunk ennyire minden oltás előtt. Valamint egyetlen fájdalomcsillapító tabletta bevétele is nagyságrendekkel nagyobb kockázatot rejthet, mint az oltás.

A 2021.11.22-i napon megjelent egy friss hazai ajánlás, mely figyelembevéve a kutatási eredményeket, valamint a nemzetközi ajánlásokat már megengedőbb a korábbiakhoz képest több pontban is.

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy bármely vakcina, beleértve a COVID19 vakcinákat is, termékenységi problémákat okozna. A rutinszerű terhességi teszt nem javasolt a COVID19 oltás előtt. Ha az oltott személy teherbe kíván esni, akkor nem kell kerülnie a terhességet a COVID19 oltás után. Az oltás a fogantatásra és a fejlődő magzatra nem jelent kockázatot. Tervezett fogantatás (pl. IVF) előtt legalább 72 órával korábban javasolt felvenni az oltást.

A terhesség során minden trimeszterben engedélyezettek az mRNS vakcinák. A friss magyar ajánlás előnyben részesíti a 12. terhességi hét utáni oltást, de nem tiltja kategorikusan a koraterhességben sem. Több százezer beoltott kismama vizsgálata mutatja, hogy a terhesség minden részében biztonsággal alkalmazható a vakcináció; sem magzati, sem anyai károsodást, sem vetélést, sem koraszülést nem eredményez.

A 2. oltást az oltási előiratban szereplő 21/28 nap elteltével még a terhesség során javasolt felvenni.  A 2021.11.22-i napon megjelent magyarországi szabályozás engedélyezi a 12. terhességi hét után a 3. oltás felvételét, amennyiben a második oltástól számítva legalább 6 hónap eltelt.  Azonban nem ajánlott a 35. hét után beadatni; ha akkorra esne a 2. vagy 3. oltás, akkor a szülés utánra történő halasztása szükséges. A jelenleg hazánkban terjedő delta variáns elleni védettség az oltásokat követően 4-6 hónap múlva rapidan csökken, így mindenkinek javasoljuk, hogy amint lehet, vegye fel az ismétlő oltást! A nőgyógyászotok által írt támogató javaslatot továbbra is érdemes magatokkal vinnetek az oltópontra!

Szoptatás során bármikor felvehetőek a COVID19-megbetegedés elleni vakcinák. Az oltott édesanyából, a szoptatás során az anyatejjel bizonyítottan átmennek az ellenanyagok a gyermekbe, azonban azok felszívódása kérdésesebb. Nem bizonyított, hogy érdemi mennyiségű antitest éri el az orr- és garatnyálkahártyát, ezzel meggátolva a kórokozó bejutását. Sokkal hatásosabb védelmet kaphat a gyermek egy terhesség alatt beadott oltással, hiszen, még a magzati élet során átjutnak az antitestek a gyermekbe és azok a születést követő első időkben megvédhetik egy esetleges fertőzéstől.

Ettől függetlenül javasoljuk a fészekimmunitást, tehát a nem oltható családtag (az újszülött) környezetében élők legyenek beoltva, hogy kisebb valószínűséggel adhassák át a gyermeknek a vírust! 

 
A cikk alapjául szolgáló ajánlás:
Ajánlás a COVID-19 alapimmunizálásról és az emlékeztető oltásról terhességet tervező, várandós vagy szoptató nők számára, Szakmai Kollégium Infektológiai és Szülészeti Nőgyógyászati Tagozata 2021. november 22.
Cikk kelte: 2021.11.12.
Frissítve: 2021.11.23.