Mozgás- / beszédfejlődés

9 hónapos orális szakas késlekedése

#orálisszakasz #kimarad
Kedves Hozzáértők!
Kislányom 9 hónapos múlt, de még mindig nem vesz semmit a szájába. Ez persze egyrészt praktikus, nem kell annyit takarítani, de azért zavar, hogy kimarad nála ez a szakasz. Ha szilárd ételt (pl kölesgolyó, kiflivég) teszek a szájához, az is eleinte zavarja, aztán egy idő után elkezdi szopizni.

Még sehogyan nem állunk a fogakkal: régóta folyik a nyála, de nyoma sincs fogzásnak. A szája viszonylag sokat van nyitva, nyelvét kidugdossa időnként, úgy sejtem a nyál is emiatt van. Szótagokat nem ismétel még, főleg á meg e hangokat ad ki, hosszan elnyújtva.
Ha picitdarabosabbra csináltam a bébiételt, öklendezett, így inkább az egészen pépeset eszi szívesen. 4 hónapos kora óta nem szopizik, tápszert kap, napi 3-szor vmi pépet. Viszont azt is szopizva eszi le a kanálról. Cumisüvegből kapja a tápszert. Cumija az első 3-4 hónapban volt, már nincs. A nyelvkilökést kifelejtettem az evésnél: én úgy tapasztalom, hogy megvan még. Izomtónus eloszlási zavar miatt a mozgásfejlődés korai szakaszában is voltak nehézségek, de mozgásfejlődéssel most jól állunk. Tenyere nyitva, az érintést kifejezetten szereti.
Meddig, mennyire gond ez, illetve ha baj, akkor hogyan tudnám őt segíteni, motiválni?

Szakértői válaszok

2db válasz elérhető

A tartalom megtekintése csak a tagok számára elérhető.

Csatlakozás
Van már fiókod?
Bejelentkezés