Gyógypedagógia

Furcsaságok a baba fejlődésében

#gyógypedagógia #gyermekpszichiátria #beszédfejlődés
Kedves Szakértők!

A kisfiam 7 hónapos múlt és a 6 hónapos státuszon egyetlen dologban volt lemaradva és az a párbeszéd: "Párbeszédszerű hangadásba bevonható, azaz hallgat, amikor beszélnek hozzá és hangokat ad, amikor a felnőtt elhallgat".
Nála ez nincsen meg. Hangokat sokat ad, magán és mássalhangzókból is épít hangsorokat, ciklizál is, de ha párbeszédre kerül a sor, akkor nem hallgat el ha hozzá beszélünk, hanem mondja tovább a magáét. Hallásvizsgálaton voltunk, ott mindent rendben találtak.

Amik még nekünk ijesztőek:
- a nevét nem ismeri fel.
- ha beszélünk hozzá affektálva, akkor is inkább csak elmosolyodik, majd elfordul és szemlélődik vagy beszél tovább.
- van egy asszimetriája, a bal oldala erősebb, emiatt inkább a bal kezét használja és repülőzik. Ezen dolgozunk Dévényessel, gyógytornásszal.
- főképp esténként altatáskor (ringatva) és ha nyűgös, akkor markolássza a haját (ha sír, akkor már nem). Nekem ez nagyon frusztrált állapothoz köthető.
- sosem nézegette az arcokat. Mindenkit megnéz egy pici időre, de utána inkább nézelődik körbe tovább. Már pici kora óta általában mindenki csodálkozott azon, hogy mennyire mindent meg akar nézni a környezetében.
- a játékok csak rövid ideig kötik le, mindent megnéz, megmatat néhány alkalommal és legközelebb már nem érdekes.

Egyébként sokat mosolyog ránk, szemkontaktust teremt, bár azt is inkább csak rövidebb ideig, vagy ha háton fölé hajolunk. Szemészeten is jártunk, ott mindent rendben találtak.

A kérdéseim:
1. Ezek lehetnek valami rossznak az előjelei, pl. autizmus?
2. Érdemes ezzel korai fejlesztőhöz fordulni?
3. Ha a háziorvos nem ír fejlesztésre beutalót, akkor milyen lehetőségeink vannak? Sajnos nem túl kooperatív, szerinte csak túlaggódjuk.
Köszönöm a segítségüket!

Szakértői válaszok

1db válasz elérhető

A tartalom megtekintése csak a tagok számára elérhető.

Csatlakozás
Van már fiókod?
Bejelentkezés