Hőség hatása a babákra és az állatokra

A nagyobb hőség a babákat és a kis házi kedvenceket is megviselheti, nyugtalanabbak lehetnek, napirendjük felborul. Étvágyuk csökkenhet, ezért is érdemes a fokozott folyadékbevitelre figyelni. A babák izzadékonyabbak ilyenkor.
 

Anyatejes babáknál az igény szerinti szoptatás folytatása fontos, tápszeres babáknál két etetés között, valamint 6 hónapos kor felett,ha már elkezdődött a hozzátáplálás, kínáljuk gyermekünket vízzel. Kis kedvencünk előtt mindig legyen elérhető friss víz.

A lakást árnyékoljuk, esti órákban szellőztessünk. Ventillátort csak úgy használjunk, hogy sem gyermekünk, sem háziállatunkat ne érje közvetlenül a huzat. A légkondicionáló használata esetén ne legyen 3-4 foknál nagyobb különbség a kinti-benti hőmérséklet között. 

 


 

A nagy hőségben mind a babának, mind a kutyusnak jól esik a pancsolás. A gyermekek mindig felügyelet mellett tartózkodjanak vízben, és ekkor is árnyékos helyen!

 

Amennyiben autóval utazunk, tegyük ezt kora reggel, vagy késő este. Árnyékos helyen, többször álljunk meg. Autós napellenzővel, vagy textil pelussal árnyékoljunk, mindig legyen nálunk friss innivaló! Beszállás előtt a gyermekülést jégakkuval hűthetjük, de ne ültessük rá a gyermeket.


Tűző napon, parkoló autóban gyermeket, illetve állatot hagyni szigorúan tilos és életveszélyes, még pár perc erejéig is! Egy kísérlet szerint már 5 perc alatt a kezdő 25 Celsius fokból 32 lesz,15 perc múlva már 45.

 

A gyermekek teste 3-5x gyorsabban hevül fel, mint egy felnőtté.
 

A percek alatti hirtelen hőmérsékletemelkedés hőgutát okozhat, fejfájás, nyugtalanság, kábultság, hányás jelentkezik. A legfontosabb teendő, hogy azonnal hűvös, árnyékos helyre vigyük gyermekünket, kis kedvencünket. Amennyiben folyadékot elfogad, itassuk, illetve a tarkó hideg vizes borogatása is hasznos. Ha a panaszok nem múlnak, orvosi segítséget kell kérni!