Figyeljünk a korai jelekre!

Gyermekkori diabétesz: Figyeljünk a korai jelekre!

A betegségek közül egy 1-es típusú cukorbetegsèg az egyik leggyakoribb krónikus gyerekbetegség a világon. Magyarországon 250-300 új esetet diagnosztizálnak évente, ami háromszoros gyakoriságnövekedést jelent az elmúlt 30 évet figyelembe véve. A gyermekkori diabétesz egy súlyos, de korai felismeréssel és kezeléssel jól kezelhető krónikus betegség.

Sajnos sok esetben a tünetek észrevétlenek maradnak, és a gyermekek súlyos állapotba kerülnek kórházba, éppen ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk az alábbi tünetekre.

-          Túlzott folyadékfogyasztás és pisilés: ha a gyerek hirtelen többet iszik és pisil, mint eddig, akár éjjel is felkel, ha egy szobatiszta gyermek éjjel újra bepisil, ha egy pelenkásnál megduplázódik a pelenkacserék száma, az gyanús lehet.

-          Súlycsökkenés: normál étkezés mellett fogyást tapasztalunk, vagy akár többet is eszik, mégis fogy

-          Visszatérő fertőzések: főleg a gát, illetve nemiszervek környéki viszkető fertőzések, amik cukorürítésre utalhatnak

-          Fáradtság, levertség: ha a gyerek állandóan fáradt, nincs kedve játszani

-          Hasi fájdalom és fejfájás

-          Szélsőséges viselkedés, hisztis, kezelhetetlen, dühkitörések

-          Szédülés

-          Homályos látás, rossz jegyek, előre kell ülni az első padba

Ha a tüneteket nem vesszük észre időben, a helyzet hamar kritikussá válhat, hiszen kialakul az ún. diabéteszes ketoacidózis (DKA), amikor is az inzulinhiány miatt a szervezet nem tudja a bevitt szénhidrátot felhasználni, elkezdődik a zsírsavak égetése, mely folyamat mellékterméke miatt teljesen elsavasodik a szervezet. Súlyos esetben pedig kómába is kerülhet a gyerek.

Abban az esetben, ha diabéteszre gyanakszunk, otthon is megmérhetjük a gyermek vércukorszintjét, azonban ehhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azokkal a mért vércukorszint-értékekkel, amelyek aggodalomra adhatnak okot.

Amennyiben otthon, nem áll rendelkezésre vércukormérő-készülék, bármely patikában illetve háziorvosi rendelőben van lehetőség ujjbegyes vércukor mérésre.

Ha 1-es típusú diabéteszről van szó, akkor 10 mmol/l feletti értéket fogunk mérni. Ebben az esetben azonnal be kell vinni a gyereket a sürgősségi osztályra. Ha a mérő kijelzőjén azt a feliratot látjuk, hogy „HI”, az azt jelenti, hogy olyan magas az érték, amit már nem tud a gép megmérni, ebben az esetben is azonnal kórházba kell menni.

Fontos tanácsok:

-          Reggel, még étkezés előtt végezzünk el egy ujjbegyes mérést

-          Ismételjük meg a mérést 2 órával egy normál étkezés után

-          6 mmol/l feletti éhgyomri vércukorszint esetén forduljunk orvoshoz

-          7 mmol/l feletti éhgyomri érték esetén diabéteszről beszélünk, legyen az 1-es egyes vagy 2-es típus

 

Dr. Pap Krisztina csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos