Mi segíthet a szülés utáni időszakban a kedélyállapot változásokban?

Sajnos, a mai napig úgy gondolják, hogy egy anyának egyből mindent tudnia kell kezelni a szülés után. Főleg első gyermeknél szokott ez nagy kihívás lenni egy édesanyának. De természetesen nehéz lehet akkor is, ha több gyermek van, vagy kis korkülönbséggel születtek a testvérek, esetleg valamilyen különleges nevelést igénylő baba érkezett a családhoz. Nem elég, hogy most vált anyává (egy új szerep, aminek ki kell alakulnia), de már legyen boldog egyből, hogy itt a babája a kezében. Ha nem örül, akkor pedig baj van vele.

Mi történik az anyával a folytatásban? Nem meri mondani senkinek, hogy mik játszódnak le benne? Csak azt érzi, hogy állandóan szomorú, szorong mindenen, úgy érzi nem elég jó anya és nem tudja ellátni megfelelően a gyermekét, nehezen tud kapcsolódni a kicsihez. Mivel sokszor a környezete emiatt elítéli, magányosan egyedül marad a negatív érzelmi spiráljában.

Az előbb említett érzések miatt pedig bűntudata van. A környezet az elvárásaival fel tudja erősíteni ezeket az anyában. A legvégső esetben lehetnek önsorsrontó gondolatai, vagy, olyan is, ami már a baba ellen irányul. Előfordul, hogy nem tudja ellátni magát, vagy a gyermekét.

A szülés utáni depresszió kialakulásának okát még kérdések övezik, de összegyűjtöttem nektek néhány lehetőséget, amik hozzájárulhatnak ehhez az állapothoz:

  • Például, ha te, vagy valamelyik családtagod volt depressziós.
  • Traumatikus szülésélményt tapasztaltál meg, vagy nem kívánt terhességből született gyermeked.
  • Ha hiányzik a támogatottság érzése a környezeted felől, vagy fizikálisan nincs, aki könnyíteni tudna a teendőiden.
  • Anyagi nehézségekkel küzdötök.
  • Hirtelen nagy és sok változás ért most, vagy lehet egy családtagodat vesztetted el.

Ezek mind-mind hozzájárulhatnak a szülés utáni depresszió megtapasztalásához.

A legnagyobb probléma az, hogy sokszor nem ismerik fel, vagy összekeverik a „baby blues” állapotával.

A „baby blues” az anya szervezetében hirtelen bekövetkező hormonváltozások miatt jelenhet meg állandó ingerlékenység, szomorúság, sírás formájában. Ez az állapot pár hét alatt megszűnik. De, ha az anya teljesen egyedül marad a feladataira, illetve a korábban említett lehetséges okok közül valamelyik  jelen van, akkor tovább tud alakulni szülés utáni depresszióvá.

Mivel félnek az édesanyák ezeket az érzéseket bevallani, és a környezet is sokszor elvárja, hogy legyen boldog, ezért ritkán derül ki időben. Lehet közben csendben szorong magában a destruktív gondolataival és érzéseivel, vagy a segítség kérés hiánya miatt elveszti a kontrollt az érzelmei felett, és már csak akkor derül ki, hogy nagy a „baj”, amikor pszichológiai, vagy pszichiátriai beavatkozásra van szükség.

Nagyon fontos megérteni, hogy ennek fokozatai vannak és, ha időben megtennénk mindent a javulásért, akkor könnyen elkerülhető lenne a szélsőséges állapotok megélése, akár a gyógyszerek szedése is.

Ez miért marad el mégis sokszor, és miért csak a legsúlyosabb esetek kerülnek „napvilágra”?
Mert TABU övezi.

Pedig a legtöbb kutatás azt mutatja, hogy minden tizedik nő megéli ezt az állapotot. Ezek az esetszámok „csak” azok, amik nyilvánossá váltak. Lehet még sokkal több nőt érint, mint, amennyiről tudunk.

Nagyon fontos, hogy merj segítséget kérni, ha a következő tüneteket már hetek, vagy hónapok óta tapasztalod magadon:

  • Állandó hangulatingadozásokkal küzdesz.
  • Eltűnt a motivációd, nincs kedved semmihez.
  • Ok nélkül ideges, feszült vagy.
  • Álmatlanságban szenvedsz, akkor is, amikor a gyermeked hagy aludni
  • Nem tudsz döntéseket hozni egyszerű dolgokban sem. Még azt is nehéz kitalálnod, hogy mibe öltöztesd a kicsit?
  • Mindig mindent elfelejtesz.
  • Olyan félelmeid vannak, hogy meghal valaki körülötted.
  • Lehet a babát félted mániásan.
  • Szélsőséges esetekben kárt szeretnél tenni magadban, vagy a gyermekedben.

Az első legfontosabb lépés, hogy magunknak bevalljuk, segítségre van szükségünk.

A második lépés, hogy merjünk kérni támogatást.

A harmadik, hogy akkor is merd folytatni az utat a segítségkérés területén, ha a környezet nem támogatja.

Mi lehet kiút?

Ha még nem vagy hosszú ideje ebben az állapotban (évekig is elhúzódhat), vagy megelőzni szeretnéd az újbóli kialakulását, akkor nagy segítség lehet, ha mozgással oldod ki a benned keletkezett szorongást.

A jóga egy olyan mozgásforma, ami oldja a testben letapadt feszültségeket, a meditáció (tudatos jelenlént) pedig az elmét edzi és nyugtatja meg, így csökkennek a kényszeres negatív gondolatok.

Kutatások alapján a következő tünetek, betegségek folyamatát tudja enyhíteni, vagy megszüntetni a TUDATOS JELENLÉT (meditáció) kitartó gyakorlása a teljesség igénye nélkül: depresszió, szorongás, stressz, álmatlanság, szerhasználat, szívelégtelenség vagy krónikus testi fájdalom.

Amikor elkezdesz megtanulni az „itt és most”-ban lenni a tudatos jelenlétnek köszönhetően, lecsökkennek a szorongást és félelemet keltő gondolatoknak a száma. Újra derűsen tudod látni magad és az életed. Ahhoz, hogy megtapasztalhasd ezt az örömöt, nem elég elmenni egy jóga órára. Hisz, ha ennyi segítene, valószínűleg mindenkinek minden problémája megoldódna 1-2 óra után. Egy tudatosan és biztonságosan felépített gyakorlatokból álló, személyre szabott program tud előre vinni a fejlődésed útján.

Nagyon fontos, hogy akármilyen nehéz is kimozdulnod ebből az állapotból, erőt kell venni magadon és el kell indulni, mert csak így tudsz pozitív változást előidézni az életedben.

Azt hiszem a legfontosabb, hogy a gyermekeddel is egy sokkal teljesebb kapcsolatot tudsz kialakítani, amikor tudatos vagy és irányítani tudod az érzéseid nagy százalékát. Egy még biztonságosabb „fészket” leszel képes építeni magatoknak, ami az önbizalmadat is emelni fogja. Úgy gondolom, ezekért érdemes változni, és megtenni mindent a gyógyulásunkért.

Amennyiben önsértő, vagy a babát veszélyeztető gondolatok jelennek meg benned, nem kell szégyellni, mindenképp kérj segítséget orvostól!

Szeretettel,

Hézső-Roszkos Mónika
Sport-és jógaoktató