Mikor fordulj fül-orr-gégészhez a gyermek orrmandulája miatt?

Közösségbe kerüléskor az első 1-2 évben, évi 10-14 náthás epizód is normális lehet! A gyakori nátha, orrfolyás önmagában a legtöbb esetben nem jelent műtéti indikációt. Ám, ha az alább felsorolt tünetek közül valamelyik fennáll emellett, mindenképpen szükséges fül-orr-gégészhez fordulni:

  • évi 4 vagy több, akut, gennyes középfülgyulladás
  • 3 hónapnál hosszabb ideig savós váladék a középfülben (ún. SOM. serosus otitis media), következményes hallás panasszal
  • elhúzódó, 3 hónapja vagy több ideje fennálló gennyes, sűrű orrfolyás
  • állandó szájlégzés, egészséges állapotban is
  • állandó erős horkolás, mely a nátha elmúlását követően is fennáll
  • alvás közben légzéskimaradás
  • a gyakori felső légúti fertőzéseket szinte mindig tüdőbetegség, obstruktív bronchitis, asztmás roham követ

Egyèb, enyhébb esetekben általában várakozó állásponton vannak az orvosok. Ilyenkor érdemes megvárni a náthás szezon végét, megfigyelni a gyermeket, hogy megmarad-e a szájlégzés, horkolás, gennyes orrfolyás, a középfülgyulladások. Amennyiben ezen tünetek megmaradnak, általában érdemes elvégezni ezt az alacsony rizikójú beavatkozást, mely rövid ideig tartó, kis megterheléssel jár ugyan a gyermeknek, de a várható haszon, a javuló életminőség miatt javasolandó.

Középfülgyulladást követően, vagy nátha alkalmával pár hétig normálisnak tekinthető, ha csökkent a hallás. Ha ez pár hét alatt nem rendeződik, vizsgálat szükséges. 3 hónap után már általában műtétet javasolunk. Beszédfejlődési elmaradás esetén mielőbb.

Nátha esetén sós vizes orrmosás-orrszívás-lohasztó orrcseppes terápia szükséges (utóbbi maximum 1 hétig, majd 1 hét szünetet kell tartani. A sós vizes orrmosást és az orrszívást addig kell alkalmazni, ameddig orrváladék ürül.) Jót tesz a párásítás.

Dr. Pálinkás Edina
gyermek fül-orr-gégész szakorvos