A kismamatorna jelentősége, a szülési izomsérülések elkerülése

Minden kismama álma, hogy egészséges babát hozzon a világra és a lehető legkisebb beavatkozással, sérüléssel szülje meg a gyermekét.

Ha a statisztikákat nézzük, Magyarországon nem állunk túl jól ezen a téren.

A szülések 40 %-a császármetszéssel végződik. A hüvelyi szülések jelentős száma is beavatkozásokkal, gátmetszéssel, izomleválással, izomszakadással (30 %) jár.

Sokan a szülészeti rendszer hiányosságaira hívják fel a figyelmet, és ezzel magyarázzák a magas császármetszés arányát és az orvosi beavatkozások, sérülések magas számát. Egyet kell értenünk ezzel is, sok még a teendő ezen a téren.  

Azonban egy másik oldalra szeretném felhívni a figyelmet: mit tehet az édesanya saját maga, hogy ezeket a nehézségeket elkerülje?

Az anyák testi felkészítése  szintén gyerekcipőben jár. A szülés előtt álló nők jelentős hányada, több, mint fele semmilyen testmozgást nem végez a várandósság alatt.

Kevés szó hangzik el a szülésfelkészítőkön ezzel kapcsolatban, pedig akik szültek tudják, a szülés nem kis fizikai kihívás, nagyon komolyan kell venni, felér egy maratoni táv lefutásával!  

A gyógytornász a legmagasabb szinten felkészült a várandóság alatti mozgásszervi változások észlelésére és kísérésére. Az általunk összeállított mozgásprogram egyszerre irányul a gerincre háruló egyre nagyobb teher kivédésére, a keringési rendszer kapacitásának növelésére, a vizesedés megelőzésére, a légzőmozgások felszabadítására, a hasűri és kismedencei szervekre háruló hasűri nyomásfokozódás kompenzálása.  

A szülés alatti nem orvosi fájdalomcsillapítási technikákban is széles ismerettel és gyakorlattal rendelkezünk.

És ne feledjük: a legfelelősségteljesebb feladat kismamákat tornáztatni, hisz két életet védünk, óvunk egyszerre! 



Nézzük sorban, milyen fizioterápiás lehetőségek vannak? 

Személyre szabottság: egyéni állapotfelmérés keretében tájékozódunk, vizsgálatokat végzünk a kismama egészségi, mozgásszervi állapotával kapcsolatosan (pl. hasizom szétnyílás, medencefenék izmok felmérése)

  • Erre építve és az eddigi mozgásprogramjait, sportolási szokásait figyelembe véve egyéni mozgásprogram tervet adunk egészen a várandósság végéig
  • Körültekintően összeállított csoportos tornák relaxációval, melyek részletesen kitérnek az élettani változások támogatására 
  • Kontroll melletti medencefenék torna betanítása a vizelettartási és kismedencei szervi süllyedések megelőzésének érdekében, melyet naponta javaslunk végezni. Kiemelten fontos a lazítási technikák alkalmazása, mert a várandós nők 40 % nem tudja jól ellazítani a medencefenék izomzatát. Bizonyos esetekben biofeedback tréninget is végezhetünk a helyes technika elsajátítására. 
  • Gerinc és egyéb mozgásszervi panaszok egyéni kezelése, gyógyszermentes fájdalomcsillapítási technikák, manuálterápia 
  • Szülés alatti nem fájdalomcsillapító technikák oktatása az apukáknak is: masszázs, relaxáció, vajúdási helyzetek, kitolási szak alatti pozíciók, légzéstechnika 
  • 12. Héttől, problémamentes várandósoknál végezhetők a tornák, heti 3x 50 perc közepes intenzitású mozgás és napi medencefenék torna javasolt 

Az elmúlt öt évben heti két alakommal tartottam csoportos kismamatornát. Hetente átlagosan 15-20 kismamával találkoztam személyesen egyéni vagy csoportos formában.

Minden esetben pozitív visszajelzést kaptam a torna és egyéb manuális és fizioterápiás technikák hasznosságára vonatkozóan. Több anyuka panaszokkal érkezett, derék, csípő, medence, hátfájás, vizesedés, vizeletelakadás, vizelettartási zavarok, kismedencei fájdalom. A kismamatorna sikerét bizonyítja, hogy a szokásos panaszok mérséklődtek, megszűntek a rendszeresen tornára járók körében. A szülésélmények egyértelműen pozitívak a visszajelzések alapján.

A járvány kitörésével megszakítás nélkül az online térbe került át a kismamatorna, továbbra is várják, igénylik az anyukák hétről hétre az alkalmakat.

Az online térben is lehetőség van továbbra is a személyes beszélgetésre, tapasztalatcserére, mely ugyan olyan fontos része a foglalkozásoknak, mint maga a torna. A frissen szültek beszámolnak a csoportnak a szülésélményükről, ezzel is erősítve azokat, akik még a nagy nap előtt állnak. A közös élmény egyszerre jelent fizikai és mentális erőforrást a várandóság hosszú hetei, hónapjai alatt. 
 

Rigóné Tavaszi Piroska 
Gyógytornász, manuálterapeuta és mentálhigiénés szakember

noigyogytorna.hu
www.facebook.com/medencefenekgyogytorna


Tetszett a cikk? Hasznosnak találod? Megköszönjük a megosztásokat!

Kövessétek az Édesanyák Facebook oldalunkat, csatlakozzatok az Édesanyák Szakértői Csoport elnevezésű zárt Facebook csoportunkhoz, melyben kizárólag szakértők válaszolják meg a szülők kérdéseit, vagy olvasgassatok itt, az Édesanyák weboldalon. 

Szakértő cikkei