Tamás Anna

Tamás Anna

családi tanácsadás, a Kötődő Nevelés Nemzetközi szervezetének tagja

Tamás Anna vagyok, ELTE tanári diplomám van, felnőtt oktatással, családi tanácsadással foglalkozom. Három nagy gyerekem van, két gimnazista és egy egyetemista.

A Kötődő Nevelés Nemzetközi Szervezete szülői edukációs programját oktatom. A várandósságtól, a szülés alternatív módjain át, az igény szerinti szoptatás témájáig haladunk a gyermekágyas és csecsemőkori időszakban. Majd egészen a kisgyermekkori ellenállásig, a dackorszakig foglalkozunk a válaszkész szülői magatartással. Megnézzük azt is, hogy milyen támogatásra van szüksége magának az édesanyának ahhoz, hogy jól bírja a gyermekgondozás -nevelés kihívásait. A WMN oldalán publikálok a témában.

A felnőttoktatás mellette pár- és családterápiás képzésben veszek részt, szupervíziós fázisban. Párokat, családokat fogadok családi tanácsadásra, Budapest XIII. kerületében vagy szüksége esetén online.

Szemléletem:

  • Rendszerszemlélet, azaz a család egy organikus rendszer, ahol a családtagok kölcsönösen hatnak egymásra. Így a különböző működési nehézségek sem pusztán egyvalakinek tudhatók be (pl. egy „hisztis” gyereknek vagy egy kimerült anyának), hanem közösen hozzuk létre ezeket. Pl. úgy, hogy a gyermek elakadásait a szülőknek nem sikerül türelemmel kezelni. Vagy az anya nem kap megfelelő családi támogatást. Vagy esetleg az apának adódnak komoly nehézségei. Ezért az üléseken az érintett családtagokat mind meghallgatjuk (vagy kicsi gyermek esetén képviseljük).
     
  • Transzgenerációs szemlélet: a családi nehézségek okai összefüggenek az előző generációk problémáival. A nagyszülőktől, dédszülőktől, stb. hozzuk a viselkedési, kommunikációs mintáinkat. Az ő feldolgozatlan problémáik, traumáik hatással lehetnek a mai családokra.
     
  • Érzelem Fókuszú Terápia (ÉFT). A különböző pár-és családterápiás szemléletek közül ez áll hozzám a legközelebb. Továbbképzéseken veszek részt amerikai trénerrel. Az ÉFT lényege, hogy nemcsak korai kötődés létezik a gyermek és a szülei között (biztonságos vagy bizonytalan), hanem felnőttkorban is beszélünk a párkapcsolati kötődésről, ami szintén lehet biztonságos és kevésbé. Utóbbit igyekszünk biztonságosabbá tenni, ha konfliktusok kerekednek a pár tagjai között.

Amivel kereshettek:

  • A gyermek altatási nehézségei, bölcsődei, óvodai, iskolai, kamasz problémák. Otthoni nehéz nevelési helyzetek.
  • Párkapcsolati problémák, elharapózó viták esetén. Amikor kihülőfélben a párkapcsolat, de még van remény.
  • Nagyszülőkkel való kapcsolat javításának igénye esetén.

Szakértő cikkei