A szülővé válás ideálja. Valóban tényleg minden arany, ami fénylik?

Természetesen mindenre fel szeretnénk készülni, talán túl sok mindenre és ekkor szembesülhetnek a szülők azzal, hogy mennyi, akár egymásnak ellentmondó, információt találhatnak meg. A szülők tudatos vagy akár tudattalan fantáziája, az érzelmi viszonyulásuk, gondolataik meghatározók. A névválasztáson, öltöztetésen, színpreferencián, játékválasztás és azok használata mind-mind burkolt vagy szándékos közvetítés arról, hogy mit várunk el a gyermekünktől.

Hajduska Mariann Krízislélektan (2015) könyvében leírja, hogy korunkban a két nem között csökkenőben vannak a különbségek. Megjelentek az öntudatos, erős, határozott és önérvényesítő nők, valamint a nőies férfiak. Egy modern nőnek, ha az élet által neki adott minden területen sikerre vágyik, akkor nagy rugalmasságra, alkalmazkodóképességre, tanulékonyságra, szervezőképességre van szüksége. Ezek mind-mind külön szerep felvételét igénylik. Egy-egy szerep időszakos vagy tartós konfliktusa az egész rendszert érinti és teljes kártyavárként omolhat össze az egyén. A szerepteljesítményekkel kapcsolatos elégedetlenség rontja a hangulatot, az önbizalmat, a feszültséget és ezáltal szorongást szül.

A kisbaba fejlődése szempontjából meghatározó már a magzati időszak is. Természetesen ez nem szabad, hogy terhet rójon a szülőkre és azt gondolják, hogy ha van egy-egy veszekedés, azzal traumatizálják a gyermeküket. Azonban a tartós stressz negatívan befolyásolhatja a gyermek fejlődését és a későbbi anya-gyermek kapcsolatra és kötődésre is hatása lehet.

Megannyi információt kapunk a tévéből, internetről. A mai modern reklámokban, amely a nőknek szól, az egyik kulcselem az anyafigura. Gondoljunk csak arra a reklámra, ahol a joghurt pontos összetevőivel tisztában van és tudja mire van szüksége gyermekének és miért. Vagy éppen az az anya, aki pillanatok alatt minden foltot kiszed és semmi rosszaságért nem szól a gyermekeire. Vagy az az anya, akinek síró, hasfájós babája egy szempillantás alatt átalussza az éjszakát vagy a megfelelő pelenka választás vagy épp a megfelelő hasfájás elleni szer alkalmazása miatt. De mindezeken túl láthatjuk azt az anyát is, aki megveszi a legszuperebb játékot, mert tudja, hogy ez mennyire szükséges a gyermekének.

A különböző médiának, már kutatások által bizonyított ereje van, amely meghatározza azt is akár, hogy miként képzeljük el az ideális családi életet. Ilyenkor folyamatosan mosolygó kisbabát látunk, aki sokat alszik, jó a kedve, az anya szép és kipihent és borzasztóan szereti apát. Apa szintén mindent megold, segít, virágot visz anyának és még játszani is jókedvűen ül le egy hosszú nap után. Egy nő életének egyik leglátványosabb változása maga a terhesség. Ez idő alatt rengeteg változás megy végbe mind lelki mind testi értelemben. A mostani szépségideál a karcsú, magabiztos és határozott nő. Ennek okán többekben megjelenik a várandósságtól félelem. Félnek a testi változásoktól, illetve az anyagi kiszolgáltatottságtól.

Nem túl sok teher ez egy családon?

Sokszor mintha elfelejtettük volna, hogy családdá válni, összekovácsolódni, nem egyszerű feladat. Ha túl nagy a kontraszt az elvárás és a valóság között, akkor nagyobb az esély a depresszióra, a nők és a férfiak között is. Ahogy anyának lehet szülés utáni depressziója, úgy ez elő tud fordulni az édesapák esetén is. 

A kulcs ebben is a mértékletesség. Bár nagyon csábító beszerezni az összes könyvet és minden felkészítő tanfolyamon részt venni, de célszerűbb visszább venni az információk tengeréből. Kezdjünk el kritikusak lenni és szelektálni. Mi lenne számunkra a legideálisabb? Válasszunk ki 1-2 hiteles irodalmat, menjünk el nyugodtan felkészítőre az általunk kedvelt és szimpatikusnak vélt előadóhoz, szakemberhez, akár egyéni tanácsadás keretében, akár csoportos felkészítésre. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy figyeljünk magunkra, a családra, az érzéseinkre. 

Nem szabad a tökéletes ideálját hajszolni, mert sokszor az a legtökéletesebb és legemberibb, ha nem minden tökéletes.

Szakértő cikkei