Az érzelmi intelligencia fejlesztés egyik új eszköze – A Rajzolt Lélek

Sokan, sokféleképpen és egyre többet beszélünk az érzelmi intelligencia fontosságáról, de vajon miért is hangsúlyozzák a szakértők?

Az érzelmi intelligencia,  kapcsolat az érzések ( félelem, öröm, düh) és a hangulat között, valamint lehetővé teszi, hogy saját magunk és mások érzéseit, hangulatát felismerjük.

Az érzelmileg intelligens ember képes saját érzéseinek a szabályozására. Felismeri és, amennyiben szükséges, kordában tartja azokat. Ezen felül képes mások is azonosítani, empatikussá válik, azonban nem ragadja el környezete érzelmi állapota. Ha egy feszült helyzetben felismerjük az érzéseink és testünk jelzéseit, képessé válunk arra, hogy megfelelő módon reagálni tudjunk.


A magas érzelmi intelligenciával rendelkező ember nem esik kétségbe, hiszen tudja mi a teendő, milyen praktikákat alkalmazzon, hogy segíteni tudjon magának. El tudja különíteni mások és saját maga érzéseit. Képessé válik jobban megérteni környezetét.

Az élet minden területén elengedhetetlen fontosságú az érzelmi intelligencia. Legyen szó gyereknevelésről, sportról, iskoláról, munkahelyről, családi életről.

Az érzelmi intelligencia fejlesztésének előnyei:

  • Bullyinggal való hatékonyabb megküzdés.
  • Társas kapcsolatok fejlődése.
  • Érzelmi stabilitás.
  • Empátia, egymás segítése.
  • Magabiztosság, önbizalom.
  • Hatékonyabb tanulás.
  • Hatékonyabb stresszkezelés.

 

Az érzelmek szabályozásáért felelős agyi terület 25 éves korunkig fejlődik. Ez azt jelenti, hogy egy kisgyermek könnyen a limbikus rendszere uralma alá tud kerülni. Mondta már azt a gyermeked, hogy nem tud megnyugodni? Sokáig a szülő az, aki a szabályozó funkciót ellátja. Ehhez elengedhetetlen azonban, hogy elbírja gyermeke érzéseit. Ennek egyik pillére az érzelmi intelligencia.

Hogyan tud segíteni a Rajzolt Lélek?

A kártya gyakorlatai mentén játékos formában tudjátok megismerni, felfedezni az érzéseket, saját magatokat és egymást. A játékok mind úgy vannak felépítve, hogy könnyebb legyen az érzéseidről beszélni, megnyílni. A gyerekek számára sokszor megterhelő azokra a kérdésekre válaszolni, hogy „Mi történt veled ma?”. A legjobb kapcsolódás a játék és hatékony kommunikációs csatorna a rajz, illetve a mese, szerepjátékok. A kártyák segítségével lehetőségetek van megnevezni, tudatosítani a különböző szituációkhoz kapcsolódó érzéseket.

A napló önmagad megismerésében segít. A vezetett kérdések mentén, egyre jobban és jobban körvonalazódik majd benned, hogy hogyan működsz, ki vagy te. A tested jelzésein keresztül felismered majd, hogy melyik érzésedre, hogyan reagál a tested és ezáltal hatékonyabban fogod tudni önmagadban kezelni a nehéz és megterhelő helyzeteket is.


“Ha nem tudod, hogy hol állsz a térképen, hogyan tudnál eljutni oda, ahová szeretnél?”  - Tenzin Wangyal Rinpocse

 

A folyamat nem helyettesíti a szakember által vezetett önismereti munkát, de nagyon jó kiegészítője lehet annak. Továbbá segít felismerni azon helyzeteket és érzéseket, amely számunkra nehézséget okoz.

 

Krajnyákné Csorba Fanni
Pedagógus, rajz- és viselkedéselemző, a Rajzolt Lélek megalkotója

A Rajzolt Lélek kártyacsomag megrendeléséhez kattintsatok ide!

Szakértő cikkei