Az első hat hétben tényleg tilos kint sétálni a napon?

Nagy- és dédanyáink korában az első 6 hetet szigorúan vették, ez a gyermekágyas időszak ideje. Ma már átalakult az életünk, gyermekágy alatt is mozgalmasabb életet élünk, akár 2 hetes kortól beiktathatjuk a sétát a babával. Mindig tartsuk szem előtt, hogy időjárásnak megfelelő öltözék legyen a kis testen. A túlöltöztetés kánikulában nyűgös, nyugtalan babát eredményez. Komfortérzete sem lesz a legoptimálisabb.

Kánikulában csak akkor mozduljunk ki kisgyermekkel, ha feltétlenül szükséges!

Ugyan, nem árt egy kis napfény! Vagy mégis?

Fontos tény, hogy a csecsemők bőre vékonyabb, mint a felnőtteké. Pigmentációs rendszerük folyamatosan fejlődik. Ez a barnulásban segíti az emberi szervezetet. De a gyermekeknél fő cél a napvédelem! Legalább 3 éves korig ne napoztassuk őket, a tűző napfényt kerüljük! Ráadásul a csecsemők nem izzadnak, így nem tudják lehűteni magukat, könnyebben kapnak hőgutát.

A ruhával nem fedett részeket már pár hetes kortól kenhetjük naptejjel. A fizikai vagy/és biológiai napvédelem ideális, hiszen ezek az anyagok nem szívódnak a bőrbe, ezáltal nem is károsítanak.

Mit használjunk?

A legtermészetesebb készítmények a lehető legjobbak (színezék és illatanyag mentes), a növények természetes védőhatását kihasználó készítményeket érdemes keresni.

Ne csak strandoláskor, hanem a mindennapi sétánk alkalmával is védjük az érzékeny bőrt. 20-30 perccel a lakásból történő kimenetel előtt vékonyan kenjük be gyermekünket. Arcára különösen ügyeljünk! 2-3 óra elteltével ismételjük ezt meg. 50 – 50+ faktorú készítményt keressük a gyermekek esetében.

Vékony, pamut anyagból készült nyári sapka, napozó kalap használata még árnyékban is ajánlott!

Az étkezés is közre játszik!

Olyan gyermekeknél, akik már részesülnek a hozzátáplálásban magas béta-karotint tartalmazó zöldségeket, gyümölcsöket is bevethetjük, melyek extra védelmet nyújthatnak a napsugárzásával szemben.

 

A napszemüveg is véd!

A szemvédelem már tavasztól támogatandó. Az UV sugárzás nincs kedvező hatással a szemre. Nyáron, tóparton számoljunk a vízről visszaverődő fényekkel is. Gyermekeknek egészen kis kortól elérhetőek napszemüvegek. Ehhez fokozatosan szoktassuk hozzá őket. Nagyobb gyermekeknél játékosan elmagyarázhatjuk fontosságát.

Mikor ne menjünk ki?

Preferált időszak: 10 óra előtti és a 16 óra utáni időszak. Ez akár későbbre húzódhat az aktuális időjárás fényében, tájékozódjatok indulás előtt.

Mindezek mellett, ha nagyobb gyermekkel mennénk strandra, akkor napfény sátrat is alkalmazhatunk a tűző nap ellen, de figyeljünk rá, hogy árnyékban is koncentrált lehet a napsugárzás.

Ne takard le, használj napernyőt!

Régi szokás, hogy a babakocsi kupolájára textilpelenkát rögzítünk. Felhívom mindenki figyelmét, hogy ezt ne tegyük! A kupola alatt beszorul a meleg levegő, csecsemőnk könnyen kaphat hőgutát. A kocsi fekvőfelülete rosszul szellőzik, frissebb levegő kevésbé jut be alá.

Zárt helyen, autóban semmiképp se hagyjuk gyermekünket, háziállatainkat!

Nyáron e szezonnal megfelelő bőrjelenségekkel is találkozhatunk, például a meleg kiütéssel. Apró pici pöttyök test szerte. Ártalmatlan jelenség. A bőrön található eltérések miatt, főleg ha bizonytalanok vagyunk eredetével kapcsolatban, védőnőnket, gyermek háziorvost tájékoztassuk, akár kép formájában is, amíg a személyes találkozás elérhető nem lesz.

Hűvös szoba, kellemes klíma!

Egyre több család otthonában található klíma. A rendszer karbantartása elengedhetetlen. Szűrők tisztítása. Ha elhanyagoljuk, akkor megtelepedhetnek olyan oda nem illő elemek: pollenek, mikroorganizmusok stb, melyek apróbb, kisebb galibát okozhatnak. A lakást fokozatosan hűtsük. Az épületen kívüli hőfokhoz képest 6-8 Celsius fokkal legyen kevesebb. Izzadt, felhevült testű gyermekkel ne üljünk klíma alá. A készülék a gyermek ágyától minél messzebb helyezkedjen el.

Inni, inni, inni. De nem mindegy, hogy mit!

A folyadékpótlás ebben az évszakban hangsúlyos minden korosztály számára!

Szoptatott babáknál előfordul, hogy ezekben a hónapokban gyakrabban kéredzkednek mellre. A megszokott 8-12 alkalomnál is gyakrabban (24 óra alatt értendőek ezek a számok). Ez teljesen természetes reakció, hiszen Ő is megszomjazik a hőségben. Az anyatej 87.5 %-a víz, mely teljes mértékben fedezi a szoptatott baba folyadékigényét még melegben is. A szoptatás első frakciója, az elsőtej, mely hígabb, szomjoltásnak tökéletes. Elmondható, hogy plusz folyadék esetükben nem szükséges.

Tápszeres babáknál fő szempont, hogy mennyisége az egészséges testsúlyfejlődéshez igazított. Ezért ideális folyadék- és tápanyagszükséglete is biztosított a gyártók szerint. Kilógrammonként 150 ml folyadék szükséges. Az elkészítést körültekintően végezd, az arányokat nem szabad megváltoztatni. Melegben érdemes többször is kínálni. Bár megoszlik a vélemény, saját személyes tapasztalatom az, hogy a tápszerrel táplált vagy vegyes táplálású babák igényelhetnek plusz folyadékot. Ez minden esetben babavíz legyen. Esetleg abból is azok előnyösek, melyek nem műanyag palackban tároltak.

Azon gyermekek, akiknél már elkezdtük bevezetni a szilárd ételeket szintén a babavíz az ideális. Naponta több alkalommal, ne csak a főétkezéseknél kínáljuk őket folyadékkal.

Mindig a korának megfelelő ételeket részesítsük előnybe! A szezonális nasik pl. fagylalt cukortartalma magas lehet, melyre nagy koncentrációban egy fejlődő szervezetnek nincsen szüksége. Helyette készíthetünk fagyasztott gyümölcspüréből "jégkrémet".

 

Varga-Szabó BarbaraDana Stúdió és Szülőklub