Ennyi az ideális különóra kisgyermekeknek

Nagyon fontos, hogy ne akard agyon fejleszteni a gyermeked! Csak olyan foglalkozás(ok)ra vidd, amelyek életkori sajátosságainak megfelelők.

Milyen a jó különóra 0-3 éves gyermeknek?

Válassz heti egy olyan alkalmat, ahol mozgásos játékokat játszotok! A kerekítők, az úszás remek alkalom, hiszen ebben a korban még lételeme a szabad mozgás, nem való neki a kötött "feladatozás".

Válassz neki heti egy olyan alkalmat, amikor irányítottan, de játékosan tapasztalhat. Olyan foglakozást részesíts előnyben, ahol fejlődhet a finommotorikája. Tökéletes lehet egy hangszeres vagy kreatív foglalkozás, melynek során az érzékszervein keresztül tanul, fejlődik. Az ujjak erősítése valóban kiemelt fontosságú, ez alapozza meg ugyanis az írás elsajátítását.

A hallott szó, az ének, a mondóka elengedhetetlen eleme a korosztály fejlesztésének, éppen ezért minden számukra szervezett foglalkozás tartalmazza ezeket az elemeket.

Fontosnak tartom ebben a korban, hogy szakember figyelemmel kísérje a gyermekek mozgásfejlődését, ezért jó, ha havonta, majd félévente látja egy konduktor.

Mi alapján válassz különórát?

Passzoljon a gyermek aktív idejébe, illeszkedjen a napirendjéhez.

Maximum félórányira legyen az otthonotoktól. Ha nem muszáj, ne tervezz autóban alvással!

  Próbáljátok ki, a foglalkozás ideje alatt pedig figyeld a gyermeked! Ha harmadik alkalommal se oldódik fel, nem válik aktív resztvevővé, nem kezdi el élvezni a programot, nem ezt a foglalkozást keresitek, akármennyire is tetszik neked.

Ezzel be is zárult a kör. Ne vidd több helyre, mert nem erre van szüksége!  Ha úszni viszed, vagy valamiért mozgásfejlesztésre jártok (Dévény, TSMT, stb.) azt számítsd a mozgásos alkalomnak, azaz maximum még egy helyre vidd kreatívkodni, megtapasztalni. Jó alkalmak ezek a szocializálásra és lássuk be, nekünk, felnőtteknek is üdítő más felnőttekhez szólni.

 

B. Szirtes Dóra
Montessori pedagógus, óvodapedagógus

Szakértő cikkei