B. Szirtes Dóra

B. Szirtes Dóra

Montessori pedagógus, óvodapedagógus

B. Szirtes Dóra vagyok, Montessori pedagógus, két kislány édesanyja, az ÖsztönAnyu alapítója.

Mindig is szerettem Montessori módszerét, óvónőként imádtam alkalmazni! Tényleg szárnyalnak tőle a gyerekek – és én is.
Mégis, amikor megszületett az első gyermekem, szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy otthoni körülmények közt egész másképp kell alkalmazni és értelmezni (hiszen pedagógusoknak kidolgozott módszerről van szó). Két gyerekkel pedig igazi kihívás lett minden…

Olvasni nem volt energiám, a megoldási javaslatok nem voltak életszerűek vagy nem tudtam hogyan alkalmazzam őket. Elegem lett! Nehéz út volt, de szép lassan megtanultam itthon alkalmazni Montessori szemléletét, s felkutattam a hozzá kapcsolható mai módszereket. Mostanra békések, harmonikusak lettek a mindennapjaink, s ha konfliktus vagy más nehézségek elé állítanak minket a gyerekeink, nagy tárházhoz nyúlhatunk a megoldásokat illetően.

Montessori módszere irányt mutat nekünk, Szülőknek ebben a sokszor kaotikus világban. Ha felnőttként megtanuljuk alkalmazni, ha azonosulni tudunk nézeteivel – vagy azok egy részével –, nagy valószínűséggel nevelhetünk boldog, kiegyensúlyozott, önálló gyermeket.

Nincs varázslat ebben sem! Ugyanúgy megélitek majd a dackorszakot, a hisztiket, az utállak és akarom korszakokat, és még sok más nehézséget. Ezek természetes velejárói egy gyermek fejlődésének. Azonban hamarabb átestek majd rajtuk, s más módszerekkel egybegyúrva valódi, hosszú távú megoldásokat találhatsz a felmerülő problémákra.

Nem gyermekünk világra jövetelével válunk szülővé. Ez is egy folyamat; az Ő nevelése által válunk azzá. Engem a mai napig tanítanak – és fognak életem végéig – a gyermekeim. Bízz magadban, a megérzéseidben, az ösztöneidben! Nálad jobban senki se tudhatja, mi a legjobb gyermekednek. Ezen az úton szeretnélek segíteni és támogatni, amikor úgy érzed, hogy szükséged van rá.

Miről is szól az ÖsztönAnyu:

Az ÖsztönAnyut azért hoztam létre, hogy felépítsek egy olyan közösséget, ahol a szülők egymást támogatva vészelhetik át a nehezebb időszakokat, s élhetik meg az örömteli pillanatokat egyaránt. Egy olyan fórumot, ahol gyakorlott szakemberek, s egyben szülők osztják meg gondolataikat, tapasztalataikat, tudásukat.

Folyamatosan azon dolgozom, hogy valódi, életszerű megoldásokat és a gyakorlatban azonnal alkalmazható eszközöket adhassak a kezetekbe.

Magyarországon egyedüliként tartunk kimondottan szülőknek szóló workshopokat a Montessori módszer megismeréséről!

Számos területen végzek jelenleg is kutatásokat, melyeken az adott terület elismert szakembereivel dolgozom együtt.

Folyamatosan képzem magam, jelenleg az alábbi végzettségeimre és tapasztalataimra építkezem:

 • Óvodapedagógus diploma

 • Gyógytestnevelői specializáció

 • 10 év óvodapedagógusi és gyermektáboroztatási tapasztalat

 • Családi Napközi vezetői végzettség

 • Iskola-előkészítő alapítása és szalmai vezetése (Vitamaxi iskola-előkészítő)

 • Mesezene program elvégzése és alkalmazása (logopédiai módszer az iskola és óvoda közi átmenet enyhítésére, hangokra való érzékenyítéssel írás-olvasás előkészítés)

 • Rajzelemzői képzés

 • Akkreditált Montessori alapképzés

 • Pozitív Fegyelmezés Szülőtréning

 • Együttműködő Kommunikáció alapképzés

 • Kapcsolódó nevelés alapképzés

 • Gyakorló, két gyermekes édesanya

A weboldalamra ellátogatva megismerkedhetsz programjaimmal és módszereimmel: https://osztonanyu.hu/

Szakértő cikkei