Gyermek egészségügy

Minden esetben bent kell éjszakázni a kórházban?

#hidronefrózis #vese #vesemedence

Kedves Szakértők!


Kisfiam novemberben született, farfekvés miatt tervezett császárral 38+5 hétre. Hétfőn lesz 12 hetes. Ausztriában élünk. Sajnos bal oldali hidronefrózist fedeztek fel nála (12mm) a 37. terhességi héten. Akkor azt mondták ne aggódjak, sokaknál előfordul (főleg fiúknál), a legtöbb esetben vissza szokott fejlődni. Egy hetes korában voltunk veseultrahangon, meg idén január 9-én is. Sajnos még nagyobb lett a vesemedence tágulat (részben a vesekelyhek is), már 15mm.

Eddig másodfokúnak; de január 9 óta harmadfokúnak titulálták a hidronefrózist. Egyébként jól fejlődő, jó kedélyű kisfiú; rendszeresen van vizelete és széklete. Iszsz baba. A doktornő a rendelőintézetben azt javasolta, feküdjek be vele egy éjszakára a kórházba, hogy elvégezhessék rajta a Mag3 veseszcintigráfiàt, hogy megnézzék szűkület áll-e fenn vagy pedig visszafolyik a vizelet, ami a torlódást okozza. Jövő hétfőn kell befeküdnünk. További probléma, hogy még mindig fennáll az újszülöttkori sárgaság, ami pár napos kora óta van. Kékfény alatt sosem volt, az orvosok azt mondták, hogy ha 20 egység feletti a bilirubin értéke, csak akkor kell csinálni valamit. Kisfiamnál január 9-én 10körüli volt az érték.

Csökkenő tendenciát mutat, és a véreredmény is rendben volt szerencsére. Azt mondták amiatt ne aggódjunk.b (Én már nem is látom sárgának.) Előfordulhat, hogy ez az elhúzódó sárgaság összefügg a hidronefrózissal? Szeretném megkérdezni, hogy ön szerint is szükséges-e ez a vizsgálat, ill okozhat-e ez bármilyen gondot/mellékhatást (kontrasztanyag pl) egy ilyen pici babánál? Szoktak kapni a csecsemők valamilyen nyugtatót/altatót (szedálás)? Ennek mi az oka? Megfigyelés? Azt írták, ha itt nem találnak semmit, akkor a következő vizsgálat az MCU lesz..
Bízom benne, hogy ez mégis visszaalakul magától és szükségtelen lesz „kis sebészeti beavatkozást“ végezni, ahogy a doktornő mondta a legrosszabb esetre.
Köszönöm

Szakértői válaszok

1db válasz elérhető

A tartalom megtekintése csak a tagok számára elérhető.

Csatlakozás
Van már fiókod?
Bejelentkezés