Gyermeknevelés

Néhéz kommunikáció a kamasszal

#kamaszkor #hirtelen #meggondolatlan #jóviszonyvisszaállítása
Adott egy kereső képes korú fiú, aki a mostoha anyjával él és annak 2 pici gyerekével. A fiú Apukája már nem él velük, de olyan jó kapcsolat alakult ki kettejük között, hogy így apuka tavozásával a srác ott maradt lakni. Egy pár évig rendben is volt ez így de mióta dolgozik (és rendes gyerek révén bele is ad a rezsibe a meg keresett pénzéből) egyre jobban érzi azt, hogy akármit megtehet odahaza.

A helyzet az, hogy besokallás előtt áll anyuka, mert minden idegszálát arra hangolja, hogy békés és biztonságos otthont teremtsen mindenkinek ezzel egy időben a srác öncélúan tákol. Ami működik szétszedi, felhasználja a gyerekek aktuálisan nem használt dolgait mindenre amire úgy gondolja, hogy jó lehet.

Példa, hogy érthető legyen: kitalálta, hogy besegít a háztartásba azzal, hogy ő meló mellett állatot tart. Ezzel nem is lenne gond de Nem igazán olvas utána komoly helyeken a témának. ( állat tartó munkahelyi kollégáktól vagy ilyen vidéken újrakezdő, permakultúr és hasonló Facebook csoportokból szedi a frappáns ötleteket, így készült a kutya házából pl tyúkól..) így lett hirtelen 6 fürj, 3 kakas, 5 tyúk, 2 nyúl akik nyilván a kertben a gyerekek játszó részén kaptak egy hatalmas kifutót. Majd mikor a kakasok elkezdték tépni egymást a gyerekek járókájában különítette el a sebzett állatot aki mostanra elég rossz bőrben van.

A család nincs kimagasló anyagi helyzetben így ha valamit tönkretesz nem tudnak új dolgot venni helyette, a gyerek apukája pedig nem tud vele mit tenni mivel ha telefonon (távoli munkahelye miatt évente párszor jön haza) elmondja, hogy ezt ne csinálja, ne ugorjon bele hirtelen dolgokba akkor a srác helyesel, bólogat de nagyjából azzal egy időben mikor leteszik a telefont el is felejti az ígéreteit. Anyukája nem pálya sajnos.

Mit lehetne tenni szerintetek, hogy a jó viszony megmaradjon és ne kelljen folyamatosan azon aggódni, hogy a srác mit szed szét azért, hogy gyarapítsa a tyúkól lakóinak így is színes életét? Anyuka egyáltalán nem szeretné az állatokat, de mire hazáért a munkából már ott voltak ennek közel 1 hónapja.

A történethez hozzá tartozik az is, hogy már számtalanszor meg lett próbálva a dolog megbeszélése azonban a srác személyes sértésnek veszi, hogy felülbírálják a nem éppen átgondolt döntéseit és nem mindig józan ész, hanem inkább kedv alapján cselekszik.. Tipikus kamasz.

A cél nem az elkedvetlenítés lenne hanem inkább az, hogy belássa, az amiket csinál jelen helyzetben és a körülményeket figyelembe véve nem kivitelezhető a továbbiakban. Köszönöm, várom a tippeket, ki hogyan oldaná meg mert sajnos itt a "közeli fejek" elakadtak.

Szakértői válaszok

1db válasz elérhető

A tartalom megtekintése csak a tagok számára elérhető.

Csatlakozás
Van már fiókod?
Bejelentkezés